Zuid-Soedan

Juli
2023

Vele kinderen komen naar het ziekenhuis in Juba, Zuid-Soedan tijdens de medische missie van Save a Child's Heart

Lees het verhaal

DRUKKE DAGEN VOOR HET MEDISCHE TEAM

Het team van Save a Child's Heart dat op medische missie is in Zuid-Soedan bestaat uit Dr. Akiva Tamir, kindercardioloog, Miri Ben Or, Kinder IC-verpleegkundige, en Tamar Shapira, adjunct-directeur van Save a Child's Heart. Als zij arriveren in Zuid-Soedan voor een driedaagse screeningsmissie wachtten er al tientallen kinderen bij het Al Sabach-ziekenhuis in Juba. Het plaatselijke medische team had alles voorbereid en stond te popelen om aan de slag te gaan! Door middel van een echo van het hart zullen de artsen vele kinderen gaan screenen tijdens de driedaagse medische missie.

Dr. Justin Bruno Tongun, directeur van het Al Sabah kinderziekenhuis in Juba zegt: "We zijn erg dankbaar voor de samenwerking met Save a Child’s Heart en het Al Sabah ziekenhuis bij het screenen van kinderen met hartproblemen en het bieden van de mogelijkheid om een ​​levensreddende behandeling te krijgen. We kijken ernaar uit om deze samenwerking voort te zetten." Dat de samenwerking ook hard nodig is geeft Dr. Gawar Isaac aan, kinderarts in het Al Sabah kinderziekenhuis: "Er zijn hier veel kinderen die een hartaandoening hebben en nog wachten op de juiste behandeling. Door de samenwerking tijdens deze medische missie hebben wij de mogelijkheid om de kinderen een behandeling te geven".

In het ziekenhuis onderzoekt Dr. Tamir de 16-jarige Job en zijn zusje Kristine van vier jaar oud. Samen met hun ouders wonen zij in een gezien van zes kinderen in Juba. Hun moeder is wiskunde- en natuurkundeleraar op een school. Job en Kristine worden allebei snel moe en de doktoren in Juba wisten niet zeker wat het probleem was. Ze gingen naar verschillende artsen voordat ze voor evaluatie naar de Save a Child’s Heart-kliniek zijn verwezen. Dr. Tamir ontdekt dat zij dezelfde hartafwijking hebben, een ventrikel-septum-defect (VSD) wat een gaatje in het tussenschot van de hartkamers betekent. Beiden zullen hiervoor worden behandeld door de artsen van Save a Child's Heart.

In totaal zijn er 74 kinderen gescreend in het Al Sabah ziekenhuis.

Tijdens de missie in Zuid-Soedan heeft het team van Save a Child's Heart ook vier patiënten gezien die vorig jaar in Tel Aviv waren voor hun levensreddende procedures. Habiba, Joel, Gai en Phillip werden in 2022 allemaal succesvol behandeld.