Zanzibar 2017

In februari 2017 is er een geheel vrouwelijk team van Save a Child’s Heart naar Zanzibar afgereisd om daar kinderen met een hartafwijking te screenen voor een operatie of katheterisatie. De artsen hebben samengewerkt met de artsen in het Mnazi Mmoia Hospital in Zanzibar.

In dit team zaten Dr. Alona Sternfeld, een kindercardioloog, Yifat Brosh, als medical technician, Nava Gerson, een hoofdverpleegkundige op de kinderafdeling, Debbie Silver, vanuit de stichting en als fotograaf en Tamar Shapira, vanuit de stichting als directeur International and Public Relations. Karen Diamond en Mindy Herman van Save a Child’s Heart Canada waren mee om de vrouwen tijdens de missie te ondersteunen.

In deze paar dagen zijn honderden kinderen met hun ouders verschenen bij de hoofdingang van het Mnazi Mmoia Hospital om onderzocht te worden. Het team heeft dag en nacht gewerkt om alle kinderen te kunnen screenen en te kijken welke kinderen een operatie zouden moeten ondergaan. De kinderen die in kritieke omstandigheden aangetroffen werden, zijn binnen een paar maanden allemaal naar het Wolfson Medical Center worden gehaald om daar een levensreddende operatie te kunnen ondergaan.

Tijdens de missie begaf een van de echo machines het die het team had meegenomen vanuit het Wolfson Medical Center. Gelukkig kwam het Jakaye Kikwete Cardiac Institute, partner van Save a Child's Heart in Dar er Salaam, met een oplossing! Zij vlogen een nieuw apparaat in om de artsen door te kunnen laten gaan met deze missie op Zanzibar en om alle kinderen die waren verschenen te kunnen screenen en voorzien van de noodzakelijke medische zorg.

De artsen hebben ongelofelijk hard gewerkt en in totaal 270 kinderen kunnen screenen! Veel van deze kinderen hadden een operatie nodig die niet in Zanzibar mogelijk was, waardoor zij in de daarop volgende maanden naar het Wolfson Medical Center kwamen. Hiermee hebben de artsen het leven van heel veel kinderen in Zanzibar gered, een geweldige prestatie!