Image

Roemenië 2017

In maart 2017 vertrok een medisch team van Save a Child’s Heart naar Boekarest, Roemenië. Zij gingen hier met volledige uitrusting heen om een week lang levensreddende hartoperaties uit te voeren. Het is de eerste keer dat SACH het ‘Grigore Alexandrescy Hospital’ bezocht. Het ziekenhuis is een van de partnerorganisaties van SACH en is het oudste kinderziekenhuis van Roemenië. Het hoofdgebouw staat er al sinds 1886 en in de loop van de jaren zijn er nieuwe gebouwen aan dit hoofdgebouw toegevoegd. In 2016 werd een nieuw kindercardiologisch centrum gebouwd. In dit centrum zal het SACH team de chirurgische ingrepen ondersteunen in samenwerking met lokaal personeel.

In Roemenië is kindersterfte een groot probleem. De cijfers liegen er niet om, in het land overlijden per 1000 levendgeborenen gemiddeld 9,2 kinderen per jaar. Hiermee staat het land bovenaan in de lijst met hoge aantallen van kindersterfte in de Europese Unie. Naast infecties als belangrijke doodsoorzaak, is een groot deel van de sterfte te wijten aan aangeboren afwijkingen van hart en luchtwegen. In de ziekenhuizen is een gebrek aan geld, een gebrek aan goede medische apparatuur. Bovendien vertrekt een groot deel van het medisch personeel vertrekt naar het buitenland om financiële redenen.

De afgelopen jaren hebben er vele verbeteringen plaatsgevonden in de medische zorg in Roemenië, maar ieder kind verdient de zorg die hij of zij nodig heeft. Het medisch personeel in het land is erg toegewijd, dat blijkt wel uit enkele indrukwekkende verhalen van kinderen die door hun Roemeense dokter naar Duitsland en Oostenrijk werden gevlogen om gered te worden van hun levensbedreigende aandoening. We kunnen er dan ook trots op zijn dat er Roemeens medisch personeel is dat hun opleiding (deels) heeft gevolgd in het Wolfson Medical Center in Israël, de thuisbasis van SACH.

Sinds 2013 werden de volgende Roemeense teamleden opgeleid door SACH:

Dr. Cristina Sandu
Anesthesioloog, opgeleid in het Wolfson Medical Center
Juli 2013 – februari 2014

Mr. Viorel Paraschiu Romasan
Hart-long technicus, opgeleid in het Wolfson Medical Center
Juli 2013 – februari 2014

Dr. Ioana Bejan
Kindercardioloog, voltooide een 12-maanden trainingsprogramma in het Wolfson Medical Center
November 2014

Dr. Victor Prisacari
Kindercardiochirurg, volgde gedurende 12-maanden een trainingsprogramma in het Wolfson Medical Center
2014


Met goede medische apparatuur en een week lang hard werken stond Save a Child’s Heart in samenwerking met het Grigore Alexandrescy Hospital tijdens deze missie voor het recht op goede zorg voor ieder kind ter wereld. Deze missie bespaart een aantal kinderen een reis naar een ver land om de zorg te ontvangen die zij nodig hadden. Hopelijk zal het uiteindelijk niet meer nodig zijn voor Roemeense kinderen om naar het buitenland te moeten reizen om medische zorg te ontvangen. Maar tot die tijd worden alle Roemeense kinderen natuurlijk met open armen ontvangen in Israël.