Ethiopië 2017

Begin juni ontving Save a Child’s Heart hoog bezoek uit Ethiopië: de premier van Ethiopië, E. Hailemariam Desalegn kwam op bezoek samen met ‘first Lady’ H.E. Mrs. Roman Tesfaye Abneh. Hij ontmoette de Ethiopische kinderen die bij Save a Child’s Heart een operatie moesten ondergaan en hen een spoedig herstel te wensen. De premier liet zijn bewondering en dankbaarheid voor Save a Child’s Heart blijken en vertelde alle activiteiten van Save a Child’s Heart zeer te steunen. Sinds 1996 werden er al 540 kinderen uit Ethiopië behandeld door Save a Child’s Heart en hopelijk zal Save a Child’s Heart in de toekomst voor veel meer Ethiopische kinderen een levensreddende betekenis hebben.

Nog geen twee weken na het hoge bezoek ging Save a Child’s Heart naar Ethiopië toe om hier samen met de organisatie ‘Mending Kids’ uit de Verenigde Staten een week lang te opereren.
Image
Image

De eerste dag stond in het teken van het inrichten van de cardiologie kliniek om de jonge patiënten te screenen en diagnosticeren. Alle tassen werden uitgepakt en de voorbereidingen voor de operaties werden getroffen.

Geen enkele operatie is ‘zomaar’ een operatie, maar tijdens de tweede dag van deze missie vond wel een heel bijzondere operatie plaats. Dr. Yayu Mekonnen, een van de Ethiopische chirurgen die bij SACH de afgelopen vijf jaar zijn opleiding heeft gevolgd, voerde zijn eerste solo open hart operatie uit met het SACH team aan zijn zijde.
Image

Abebe onderging als eerste een operatie, een klein meisje dat al op jonge leeftijd een openhartoperatie moest ondergaan om gezond op te groeien en van haar toekomst te kunnen genieten. Terwijl het team van SACH deze operatie uitvoerde, werden er door ‘Mending Kids’ samen met het anesthesieteam van SACH hartkatheterisaties uitgevoerd. Tevens werden er gelijktijdig een hoop kinderen gescreend in de kliniek.
 

.
 

.

Aan het eind van de medische missie hebben er 11 kinderen een levensreddende hartoperatie ondergaan, 21 kinderen een katheterisatie ondergaan en meer dan 50 kinderen werden gescreend en gediagnosticeerd. Zij zullen op een later moment passende zorg voor hun hartaandoening ontvangen door een van de artsen van het SACH team.
Image

Op het moment zijn er vier dokters in training bij Save A Child’s Heart, waaronder Dr. Yayu Mekonnen. Samen met zijn collega’s Dr. Habtamu Sime Gizaw, Dr. Demeke Mekonnen Mengistie en Dr. Tolesa Waktola Gemechu wordt het eerste toekomstige kindercardiologisch team van Ethiopië gevormd. Zij zullen de zorg gaan dragen voor de ruim 90 miljoen kinderen die er in Ethiopië zijn.

Wil je meer weten over deze dokters? Hou dan de Facebook pagina van Save a Child's Heart Nederland in de gaten voor hun persoonlijk verhaal.