Image

Lisa's verhaal

Lisa uit Oost-Timor was zes maanden oud, maar zo groot als een pasgeboren baby. De slimme en alerte baby groeide niet door een aangeboren hartafwijking. In mei 2015 onderging zij in Israël een levensreddende hartoperatie die uitgevoerd werd door twee artsen van Save a Child’s Heart.

Toen Lisa’s ouders merkten dat ze niet groeide, kwam het gezondheidsprobleem van Lisa aan het licht. In het kleine dorpje in Oost-Timor waar de familie woont, is alleen basisgezondheidszorg voor handen. Door het gebrek aan middelen konden de doctoren de oorzaak van Lisa’s groeiprobleem niet vinden. Lisa’s ouders begonnen toen zelf een zoektocht naar antwoorden. Dat was niet makkelijk, Oost-Timor heeft namelijk niet veel gespecialiseerde artsen. In april 2015 werd bij Lisa een aangeboren hartafwijking vastgesteld bij de Bairo Pite Kliniek in Díli, Oost-Timor.

De organisatie Gift of Life International werd ingeschakeld en verwees Lisa door naar Save a Child’s Heart (SACH) voor een operatie aan haar hart. Zonder deze operatie zou ze overlijden. Na een lange reis vanaf hun woonplaats kwamen op 13 mei 2015 Lisa en haar moeder Joanina, vergezeld door een tolk, aan in het Wolfson Medisch Centrum in Israël. Vijf dagen later werd ze geopereerd door Dr. Lior Sasson en Dr. Yayu Mekonnen, wie in opleiding is om de eerste kinderhartchirurg van Ethiopië te worden.

Van alle aangeboren afwijkingen vooroorzaken hartafwijkingen de meeste doden in het eerste levensjaar. Als dit niet wordt behandeld, sterven de meeste kinderen voordat zij volwassen worden. Helaas zijn er duizenden kinderen in derdewereldlanden die niet de nodige medische hulp voor handen hebben. Save a Child’s Heart behandelt deze kinderen gratis. Iedere donatie, hoe klein of groot dan ook, kan ons helpen om meer kinderlevens te redden. We krijgen steeds meer partnerlanden waar patiëntjes vandaan komen. Lisa is het eerste kindje uit Oost-Timor dat wij geholpen hebben. Het land is nu ons vijftigste partnerland.
De operatie liep goed af

De operatie was geslaagd. Dankzij de operatie die werd uitgevoerd door de twee artsen van Save a Child’s Heart, heeft Lisa uit Oost-Timor nu een goed werkend hart. Lisa herstelde goed, groeide en kwam genoeg aan om na een week naar het SACH Kindertehuis in Holon, Israël, te mogen om daar verder te herstellen. Het ging zo goed met Lisa dat zij een paar dagen later alweer naar huis mocht.