Yahya, het eerste Afghaanse kind dat door SACH werd gered

Sinds de start van Save A Child’s Heart zijn er kinderen uit meer dan 50 verschillende landen behandeld in het Wolfson Medical Center in Israel. Bekenden, betrokkenen en hulpvolle onbekenden vanuit de hele wereld hebben een rol gespeeld in het brengen van Yahya, een 14 maanden oud jongetje uit Afghanistan, naar Israël in juli 2016.

Yahya werd geboren met de twee grote slagaderen omgekeerd aangelegd en twee gaatjes in zijn hart. In Afghanistan gingen zijn ouders op zoek naar een dokter die hun kon helpen, maar tot hun grote verdriet konden zij de operatie niet betalen. Via een vriend van de familie die Engels sprak en actief is op social media, werd er via via contact gelegd met SACH. Ondanks een gebrek aan diplomatieke betrekkingen tussen Afghanistan en Israël kon Yahya twee weken later beginnen aan zijn reis naar een gezond hart. De reis begon in Afghanistan en via Turkije kwam Yahya met zijn vader veilig aan in het SACH Kindertehuis.
10israel1-master768
De dag voor Yahya geopereerd zou worden, beviel zijn moeder van een babymeisje, Hawa. Zij werd geboren met dezelfde hartdefecten als Yahya en de staf van SACH is direct aan de slag gegaan om ervoor te zorgen dat ook zij in de toekomst geholpen kan worden.

Yahya werd geopereerd door dr. Lior Sasson en zijn team. De operatie verliep voorspoedig en Yahya verbaasde alle dokters met zijn snelle herstel. Yahya en zijn vader konden gezond en gelukkig terugkeren naar Afghanistan, om hun nieuwe gezinslid te leren kennen.

Ook the New York Times was onder de indruk van het verhaal van Yahya. Wil jij meer weten over hoe een onwaarschijnlijke Facebook vriendschap heeft gezorgd voor het redden van Yahya?

Lees hun verhaal