Een bijzondere samenwerking

Een bijzondere samenwerking tussen Duitse en Israelische dokters heeft geleid tot een prachtige gebeurtenis: een levensreddende hartkatheterisatie voor twee jonge jongens aan wie die mogelijkheid werd gegeven om weer naar de toekomst te kunnen kijken.

Marwan is 10 jaar oud en komt uit Irak. Hij werd eind februari 2017, samen met zijn moeder, naar Israël gebracht door Save a Child's Heart. Het is niet de eerste keer dat Marwan hulp heeft gekregen aan zijn hart. Marwan werd, toen hij nog een baby was van 1 jaar oud, ook al geopereerd. Hij had een lekkende hartklep en moest een implantaat krijgen om te kunnen overleven. Nu, 8 jaar later, is het een stralende jongen die gek is op voetbal. Om te kunnen blijven voetballen, onderging hij opnieuw in Israël een levensreddende katheterisatie.

12-jaar-oude Ibrahim uit Palestina onderging 10 jaar geleden een open-hart operatie. Dankzij follow-up en nazorg die het team van Save a Child's Heart levert, werd bij controle geconstateerd dat Ibrahim helaas opnieuw een procedure moest ondergaan. Gelukkig kon Save a Child's Heart hem helpen.

Beide jongens ondergingen de implantatie in het Cath Lab in het Wolfson Medical Center. Op deze afdeling, speciaal voor katheterisatie, werd een nieuwe hartklep geplaatst. Het inbrengen van de klep is een zeer geavanceerde procedure die kan worden uitgevoerd door middel van hedendaags beschikbare technologie.

Extra speciaal aan deze katheterisatie is het feit dat de procedure werd uitgevoerd door een team van Duitse en Israëlische artsen. Mede dankzij de steun van charity organisatie BILD hilft e.V. "Ein Herz fur Kinder" werden zij samen gebracht. Het is niet de eerste keer dat er samen werd gewerkt. Zowel voor het opleiden van de artsen als voor medische missies werden de handen al eerder ineen geslagen.

Een jaar geleden is een Israëlisch-Duits team afgereisd naar Dar Es Salaam (Tanzania) voor een medische missie. Het was een succesvolle missie, waarbij 14 kinderen een katheterisatie hebben ondergaan en de partners in Tanzania zeer leerzame trainingen kregen. De basis voor een samenwerking werd gelegd en er werden enorme resultaten geboekt mede dankzij "Ein Herz fur Kinder", die in de afgelopen jaren al meer dan 400 levensreddende procedures voor kinderen uit ontwikkelingslanden hebben mogelijk gemaakt.

Een paar jaar geleden rondde de Israëlische kindercardioloog Dr. Sagi Assa zijn fellowship in Invasieve Cardiologie af in het Deutsches Herzzntrum (DHZB) in Berlijn. Hij werkte hier samen met Dr. Stephan Schubert, senior kindercardioloog in het DHZB. Dr. Schubert kwam speciaal naar het Wolfson Medical Center om nu, opnieuw samen met Dr. Assa, aan Marwan en Ibrahim de zorg te kunnen leveren die zij verdienen.
Image